DOLAR: 3.79 TL
EURO: 4.05 TL

Bu Tuzağa Düşmeyin: Facebook Profilimi Kim Görüntüledi?

19.03.2014
52 kez görüntülendi

Bu Tuzağa Düşmeyin: Facebook Profilimi Kim Görüntüledi?

İtiraf edelim ki hepimiz Facebook sayfamızı kimlerin görüntülediğini bilmek isteriz. Facebook için oluşturulan tüm uygulamalar, sizin bilgilerinize bir şekilde ulaşmaktadırlar. Yani o uygulamaya izin verdiğiniz an, o uygulama facebook sunucularından değil, kendi sunucularından çalışmaya başlar: bilgilerini de kendi sunucularında saklarlar… Bu konu aslında tüm uygulamalar için geçerlidir; fakat burada önemli olan uygulamaların güvenilirliğidir.

İsimleri genellikle “Profilime kim bakmış” veya “Profiline bakanı gör” veya ” Hayranların kim ” şeklinde olan bu uygulamalarla ilgili geçtiğimiz günlerde bir açıklama yapan güvenlik yazılımı şirketi Trend Micro yetkilileri, bu tür uygulamaların kesinlikle yüklenmemesi gerektiğini açıklarken, bu uygulamaların yüklenmesiyle kişilerin profil bilgilerinin bu uygulamayı geliştirenlerin eline geçtiğine dikkat çekti.

Hiçbir şekilde kullanıcılara veya uygulama geliştiricilere bu tip bir yetki verilmediğinin altını çizen uzmanlar, bu uygulamaların yüklenmesiyle kullanıcıların profil sayfalarına hangi kullanıcıların tıkladığını öğrenmelerinin mümkün olmadığını ifade etti.

Aslında bu tip uygulamaların çalışma mantığı oldukça basit: Önce kullanıcılar bu uygulamayı profillerine yüklüyor; ardından belirli bir süre geçtikten sonra kullanıcıların karşısına arkadaşlarının isminin yer aldığı bir liste çıkıyor. Uygulamanın iddiasına göre bu listede yer alan isimlerin hepsi söz konusu kişinin profiline sık sık girenlerden oluşuyor. Oysa uzmanların bu konudaki görüşü de dikkate alındığında böyle bir durumun söz konusu olmadığı ortaya çıkıyor. Bu tür uygulamalar bu listeleri ya gelişigüzel oluşturuyor ya da Facebook`ta “ileti” durumunu ya da “fotoğraflarını” en son güncelleyen isimleri baz alarak bu listeyi oluşturuyor.

Peki bu uygulamaları nasıl kaldırırsınız? Bunun için Hesap > Uygulama ayarları kısmına girip, uygulamanın karşısındaki X çarpı işaretine basıp kaldıra tıklayın, biraz bekleyin: tamam ekranı çıkınca tamam’a basın. Böylelikle uygulamayı kaldıracaksınız…

Burada dikkat etmeniz gereken bir hususta; bu konuda açılan fan ve grup sayfalarıdır. Örnek vermek gerekirse: ” fan sayfasına gir, arkadaşlarını davet et, resimlerine kim baktı, kim seni aradı çıksın ” gibi grup ve fan sayfaları… Bu sayfalardan kesinlikle uzak durun: böyle bir sonuca ulaşmaları imkansızdır. Boş yere bu tip gruplara ortak olmayın, arkadaşlarınızı davet ederek de ortak etmeyin.

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0 (from 0 votes)

Bu Tuzağa Düşmeyin: Facebook Profilimi Kim Görüntüledi? Konusuna Ait Etiketler

Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.

Yorum Yaz

Yukarı Çık